HaikuDanmark.dk

Anmeldelser

 


Anna Skyggebjerg:
”Introvert”
Rosinante 2013

”Introvert” er egentlig slet ikke en haiku-bog. Alligevel vil jeg hermed anbefale den til alle haiku-digtere og haiku-læsere. Når du har læst denne bog, er du nemlig blevet klogere på dig selv og dine medmennesker. Og du véd lidt mere om, hvorfor du er vild med haiku.

Bogen handler kort sagt om to forskellige mennesketyper, de introverte (indadvendte) og de ekstroverte (udadvendte). Den mest basale forskel er, at introverte får energi af at være alene eller på tomandshånd, mens ekstroverte får energi af at være sammen med mange mennesker. De fleste af os er vel en mellemting mellem disse to yderpoler – men måske med en tendens hen imod det ene eller det andet.

Anna Skyggebjerg skriver, at ”introverte er naturligt stille, kreative og elsker at være alene”. De holder af fordybelse og ensomhed, og de vil hellere udtrykke sig skriftligt end mundtligt. ”Digtere er næsten pr. definition introverte”, hævder Skyggebjerg. Og da ikke mindst haiku-digtere vil jeg (for egen regning) tilføje! Ganske vist kender jeg mindst en håndfuld haiku-digtere, der hælder mod den ekstroverte side. Men jeg tror ikke, at du nogensinde kan blive en god haiku-digter eller haiku-læser, hvis du ikke samtidig har adgang til din introverte side, som du lytter til og opøver.

Derfor: Læs Introvert og bliv klogere! Og måske oven i købet en bedre og mere bevidst haiku-digter…

P.S. Anna Skyggebjerg elsker selv haiku, hvilket man kan forvisse sig om ved at læse på hendes blog, blog.annaskyggebjerg.dk. Til sidst et enkelt haiku af den amerikanske haiku-digter Patricia J. Machmiller, citeret i Introvert:

On the patio                                                                             
the afternoon drifts along                                                                                                    
with the butterfly

En skøn eftermiddag – for en introvert – og for en haiku-digter.

Anmeldt af Niels Kjær