HaikuDanmark.dk

Anmeldelser

 

Bo Lille
For dvælesjæle
Haiku til almen vederkvægelse

(Forlaget mellemgaard. 160 sider. 169,95 kr.)


”For dvælesjæle” er den tredje haikusamling fra Bo Lille, og man mærker da også straks, at det er en rutineret haikudigter, der står bag. Her er overskud til at give øjebliksbilledet et humoristisk tvist, som i dette eksempel fra side 11:

En digter i sne
med evighed i tanken
og kolde fødder
 

Læseren føres rundt langs Hald Sø gennem 5 årstider fra vinter til vinter – med nogle afstikkere til erotikkens forjættede land. Ex. Side 82:

Vores hede kys
ligger hen ad skovstien
plukmodne hindbær
 

Der er mange fine haiku i ”For dvælesjæle”; men for mit vedkommende er titlen for understregende, uden tillokkelse, for jeg kan ikke rigtig genkende mig selv, da jeg læser digte uden at dvæle ved dem. Jeg læser dem måske flere gange; men jeg dvæler ikke. Jeg vil også mene, at der er en del haiku, hvor der er gået lidt for meget automatskrivning i pennen med en del gentagelser. Som eksempel bruges ”tandem” i flere haiku. Det kan sagtens være fuldt bevidst fra digterens side; men her kunne redaktør/forlægger måske have givet kreativt modspil?

Til gengæld var det sjovt for mig at læse dette på side 109:

Rungende stilhed
Stjernerne morser til os
himlens tavse brag
 

For mange år siden havde jeg også denne oplevelse, at stjernerne morsede budskaber til os, selv om jeg dog ikke kunne afkode dem. Bo Lilles haiku har jeg ikke besvær med at forstå, heldigvis for det.

Martin Simonsen har lavet det smukke omslag og desuden forsynet bogen med en række tegninger.

Benny Pedersen