HaikuDanmark.dk

Anmeldelser

 

JETTE SLÅEN

Smagen af jordbær”
Forlaget Ravnerock
100 sider, 150 kr

 


 

Jette Slåen har tidligere udgivet en haikusamling, ”Fruen danser ud”, ligesom hun har deltaget i flere af haikugruppens antologier, senest ”Blade i vinden” fra 2011. Jette Slåen er således en erfaren haikudigter, og hun er nu igen aktuel med en fin lille bog, ”Smagen af jordbær”, udgivet på Forlaget Ravnerock.

   Samlingen indeholder 96 haiku. De fleste af teksterne skildrer på klassisk vis små situationer og sansninger fra naturens verden. Der er sol og ikke mindst blæst i mange af digtene, fx

 

        I brændestablen

        har humlebien sit bo

        blæsten er hjemløs

 

   Naturen findes alle vegne. Ikke kun ude i ”vildmarken”, men også i byen eller i parcelhushaven. Det gælder om at have åbne sanser, for som Jette Slåen skriver

 

        Naturen stopper

        ikke ved havelågen

        tag godt imod den

 

   Også senryu-genren er repræsenteret i samlingen med tekster, der både afspejler glæde og sorg, erotik og død. Tre digte skildrer ”det sidste farvel” til digterens egen søn, der døde 41 år gammel. Og haikudigteren Sys Matthiesen mindes med denne tekst:

 

        Et lys skal brænde

        Sys skal kunne skrive os

        haiku fra himlen

 

   Jette Slåen er (som de fleste haikudigtere) bedst, når hun fastholder sine konkrete sansninger på papiret. I bogens titeldigt forener hun via tre knivskarpe sansninger (smag, duft, syn) naturen med det erotiske: 

 

        Smagen af jordbær

        duften af liljekonval

        blodrøde læber

 

   Flot!

 

Anmeldt af Niels Kjær