HaikuDanmark.dk

Anmeldelser

 


Kate Larsen

”Sensommerens månelys”
101 haiku
Forlaget Ravnerock
60 sider, 139 kr.                

Kate Larsen, cand. psych. og medstifter af Dansk Forfatterforenings haikugruppe, har netop fået udgivet en fin, lille haikubog i et lommevenligt format. Det appetitlige og stemningsfulde decoupage omslagsbillede har Kate Larsen også lavet. Her ses en fasan under fuldmånen på en hede. Digtet på omslaget bagside: ”Over lilla lyng/sensommerens månelys/fasanen skriger”, fuldender det positive førstehåndsindtryk og binder de to sider sammen.

På bogens allerførste side, før kolofonen, bliver tonen i bogen slået an med digtet: ”Det kan godt være/du forstår mine digte/men gør det noget!”. Her skal man med andre ord ikke forvente at skulle vride hjernen for at forstå, hvad forfatteren mener og får samtidig en lille forvarsel om, at der er humor i sigte.

”Sensommerens månelys” er en samling årstidsdigte skrevet på klassisk vis med sytten stavelser. Bogen er inddelt i fire årtidskapitler, der udover det danske ord for årstiden også har det tilsvarende japanske tegn.

Efter at have nærlæst de 101 digte sidder jeg tilbage med en dejlig ro i sjælen og et smil på læben. Kate Larsen mestrer både at få grinet og gyset frem i én – i flere af sine ofte finurlige og dramatiske haikudigte. Fx ”Støjende fugle/vinterens gærede bær/fulde igen hva’! ”. Og ”Sultne havmåger/svæver lavt over fire/ vinterbadere”. Eller ”På søens islag/kører en dreng på cykel/jeg holder vejret”. Og ”Kælne kattes kur/på det skæve plankeværk/ender med et styrt”.

Kærligheden har Kate Larsen også fat i på smukkeste vis i bl.a. ”Vinter-morgenrøde/frost på udsatte steder/men du er nærved”. Ikke kun den romantiske kærlighed, men også den lidt mere tvetydige ”Vi promenerer/i tavshed en forårsdag/skyer på himlen”.

Karakteristisk for bogens smukke og maleriske digte er, at de stille og roligt flyder derud af. Bogens titel, ”Sensommerens månelys” illustrerer på bedste vis den gennemgående stemning i bogen, hvor glæden dominerer, men hvor der også er plads til lidt melankoli og døden: ”I dag er mors dag/besøg med rosenbuket/på kirkegården”.

Til sidst vil jeg lige nævne det næsten gådeagtige digt ”Oppe og nede/tyk og tynd netop nu fuld/du gamle måne”.

 ”Sensommerens månelys” er en meget anbefalelsesværdig bog, der også god til folk, der ikke kender haikudigte.

 

(Anmeldt af Birgit Bach)