HaikuDanmark.dk

Anmeldelser

 

Martin Paludan-Müller

”Stilleleg”. Haiku.

Forlaget mellemgård, 64 sider, udgivet 2009, ISBN: 978-87-91933-89-9

 


Martin Paludan-Müllers har været ansat som dansk lektor i Osaka, Japan, i 12 år, og den erfaring afspejler sig i haiku-samlingen ”Stilleleg”. Han har nemlig indsigt i og forståelse for begge kulturer - billeder i form af fotos og haiku, der væver sig sammen til et tæppe, med farvede tråde fra begge kulturer, den vestlige og den østlige.

 

Forsiden viser et blåt foto af blade svømmende på en vandoverflade, og skyggen af en skikkelse, der spejler sig - allerede her flere lag, flere verdener. Bogen er tilegnet ”Ikke til de rigtige” - til hvem så... er jeg mon den rigtige? Vil jeg kunne forstå?

 

Digtsamlingen er derefter opdelt i fire dele, I-IV, der følger årstiderne, som haiku tit gør. Hvert opslag har et helsides-foto på den ene side, og to haiku på den modstående side.

 

Da fotos er meget tilgængelige for øjet, starter jeg med at bladre, og lader billederne virke. Motiverne er delvis fra Vesten (Danmark, Italien, USA) og delvis fra Østen (Japan), både fra naturen og det moderne storbyliv. Der er en spændende vekslen mellem kontraster af lys og mørke, og teknologi og grøn stilhed.

 

Ord-siden kræver mere fokus: Her skal man lade ordene danne deres egne billeder, mere subtilt og uafhængig af fotos. Selvom haikuerne tit stammer fra den samme verdensdel som fotoet på samme opslag, har de deres eget liv, deres eget haiku-øjeblik. Og tit er det fine tilgængelige billeder: “Nattergalens lys / klipper regnstriber over / moshavens mørke”, “Sluk så den lampe / og lad så månen modne / i rønnens krone” (med japansk fotos), eller “Knips fra en rygsæk / for at fjerne en myre / myrdede staklen” (med et foto fra Great Salt Lake)

 

Og nogle gange lidt mere abstrakte (for mig): “Er solsorten her? / Er juletræet bortført? / Lyser græs i regn?” (med et foto af en mannequindukke iført julemands-skæg...) - men det giver jo bare lidt mere ”bid”...?

 

Bogen er fuld af indtryk - en rejse igennem verden sammen med én, der observerer godt.

 

Jeg vil slutte af med titel-digtet:

“Havets stilleleg / Mågernes sang om øer / bygget kun af sol”

 

af Ulla Conrad