HaikuDanmark.dk

Artikler

 

HAIKU I KROATIEN 
 

Tonci Petrasov Marovic udgav den første samling med haiku digte i Kroatien i 1961. Vladimir Devide var den, der i begyndelsen af 1980erne for alvor var med til at fremme interessen for haiku med grundlæggelsen af tidsskriftet “Haiku” i Varazdin. Det var også ham, der sammensatte den første antologi med kroatisk haiku.  

Kroatisk haiku blomstrede for alvor op i begyndelsen af 1990erne.

Det første haiku-selskab blev grundlagt i Samobor med Marijan Cekolj i spidsen. Han startede tidsskriftet “Spurven” og udgav en række haiku-digtsamlinger og endnu en antologi foruden antologien “Haiku fra krigen”, som vakte særlig opmærksomhed.  

Det andet haiku-selskab blev grundlagt i hovedstaden Zagreb, og det udgav tidsskriftet “Haiku” foruden flere bøger.  

Senere blev der i havnebyen Rijeka grundlagt et aktivt haiku-selskab, som udgav tidsskriftet “Mågen” og også beskæftigede sig med bogudgivelser.  

Hvad angår priser for haiku-digte indtager Kroatien tredjepladsen på verdensplan, lige efter Japan og USA. 

Der findes over hundrede haiku-digtere i Kroatien, og det er vanskeligt at fremhæve nogen specielt. Den mest produktive haiku-digter har været Dubravko Ivancan og efter ham Anto Gardas. Robert Bebek er efter min personlige mening den bedste. En hel del af hans digte er blevet oversat, og han har desuden modtaget en række priser, men efter tre bemærkelsesværdige digtsamlinger er han ophørt med at skrive haiku.  

Man kan desuden pege på Ljubomir Dragovic, Marijan Cekolj, Nediljko Boban, Dubravko Marijanovic, Djurdja Vukelic Rozic, Jadran Zalokar, Zivko Prodanovic... Af senryu-digtere vil jeg fremhæve Zdenko Orec og Borivoje Bukva. 
 

Skrevet af Zarko Milenic, kroatisk haiku-digter,
oversat af Toni Liversage