HaikuDanmark.dk

Artikler

 

Ikebana og haiku. 
 

Samuraierne havde mange aktiviteter i fredstid. Ikebana er, ligesom poesi, en af dem. 

Ikebana er udviklet af blomsterofringer til Buddha, og disse stammer fra Kina ligesom buddhismen. Da der kom disciplin til og regler om, hvordan man arrangerede blomsterne, blev det  til en kunstart. Den skulle udvikle krigernes mildhed. 

Det vil sige, at ikebana gennem tiden har udviklet sig fra udelukkende at være en religiøs cermoniel aktivitet til også at omfatte ornamentale og dekorative formål. Men det åndelige og meditative aspekt er stadig er vigtigt element i ikebana. 

Oprindelig var det kun for mænd, men i nyere tid er det også blevet et kvindefag. Det blev en færdighed, de japanske kvinder skulle mestre forud for ægteskabet. 

Blomsterarrangementerne skulle afspejle ro og koncentration, en udelukkelse af alt det uvæsentlige, og de skulle også udtrykke  det essentielle ved planterne. Man arbejdede udfra tre hovedlinier og skulle bruge årstidens planter, skabte kontrast ved for eksempel at bruge to materialer, enten grene fra buske eller træer og så blomster. 

Man genkender filosofien bagved hokku, som en koncentration omkring det, vi nu kalder ”haiku-øjeblikket”. Strukturen har også en vis lighed med tretallet, der går igen, samt især i tidligere tid, en reference til naturen udtrykt v. h. a. et årstidsord. Ofte bruger man også i haiku to kontrasterende billeder. 

En europæisk kvinde, som mestrede ikebana er Erika Schwalm fra Frankfurt. Hun skabte smukke blomsterarrangementer ved de møder og konferencer om haiku, som hun deltog i. Desværre døde hun den 17.12 2005. En ildsjæl for ikebana og haiku i Europa er gået bort. 

Mange haikudigtere fra hele verden skrev sørgedigte. 
 

Ban’ya Natsuishi fra Japan skrev: Every flower has withered

                  Erika now

                  On the cloud 
 

Ion Codrescu fra Rumænien skrev: Dry leaves

                  For ikebana

                  The long cry of a bird. 
 
 

Maria Call