HaikuDanmark.dk

Artikler

 


Renga-sammenkomst

Søndag den 10. november kl. 13.00 mødes haikugruppen og -netværket i Forfatterforeningens lokaler i Strandgade 6 med det formål sammen at skrive en renga.                                                        
En renga er en kæde af vers skrevet af to eller flere personer. Det første vers, som på japansk kaldes hokku (”begyndelse”), er ligesom et haiku på 5-7-5 stavelser. Det andet vers er på to linjer med 7-7 stavelser. Derefter fortsættes med vers på henholdsvis 5-7-5 og 7-7 stavelser.                 
Formålet med en renga er ikke at skrive et langt fortællende digt med en logisk fremadskridende handling. Hvert vers bevæger sig nemlig i en ny retning og har blot en (ofte løs) tilknytning til det umiddelbart foregående vers.
Ved mødet den 10. november vil vi forsøge at skrive en såkaldt Junicho. Det er en renga med 12 vers, skabt af Shunjin Okamoto for ca. 25 år siden. Formen kaldes også en tolvtone-renga med reference til Schönberg’s tolvtone-musik. Halvdelen – dvs. seks af versene – skal indeholde et årstidsrelateret ord, mens den andel halvdel ikke hentyder til en årstid. Eftersom vi lige nu befinder os i efteråret, indledes der med et efterårs-hokku, og de seks årstidsrelaterede vers fordeler sig med to til efteråret og to til foråret, mens sommer og vinter må ”nøjes” med hver et vers.
Månen skal optræde i ét af de seks årstidsvers, og det samme skal en blomst. Derudover skal to af de andre vers have kærligheden som tema.

Et skema for vores junicho kan derfor se således ud:

1.     1. vers: 5-7-5             Efterår

2.    2. vers:  7-7               Efterår

3.     3. vers:  5-7-5            Ingen årstid

4.     4. vers:  7-7               Ingen årstid

5.     5. vers: 5-7-5             Sommer eller vinter / månen

6.     6. vers:  7-7               Ingen årstid

7.     7. vers: 5-7-5             Ingen årstid / kærlighed

8.     8. vers:  7-7               Forår / kærlighed

9.     9. vers:  5-7-5            Forår

10. 10. vers:  7-7             Ingen årstid

11. 11. vers:  5-7-5          Ingen årstid

12.  13. vers: 7-7              Vinter eller sommer (afhængigt af valget i 5. vers) / blomst

Lyder det indviklet? Bare rolig – det er det ikke! Ulla Conrad og jeg vil forsøge at guide jer gennem renga-processen, så det hele bliver en fornøjelig udfordring, der forhåbentlig resulterer i et flot kædedigt.

Niels Kjær