HaikuDanmark.dk

Haikunetværket

 

1. Til menuen 2. Netværket 3. Haiku 4. Anmeldelse 5.Tanka 6. Haiku i Italien 7. Min vej til haiku


Et netværk af haikudigtere

Sys Matthiesen


Historien om det danske haikunetværk begynder med digteren Hanne Hansen. Hun har været i Japan flere gange, både for at studere haiku og til internationale haiku-konferencer. Hanne Hansen har udgivet fire haiku-samlinger: Fuldmånen lyser, Orienten retur, Stunder og Krummepikkende spurve.  

Her er 3 haiku fra Orienten retur:

Hanois myldretid
blandt hundrede cyklister
en eneste bil

hustruen bagpå
de sorte bukser flagrer
barnet mellem dem

Junkens brune sejl
på den Røde Flods midte
fyldes af vinden  

I 2001 satte Hanne Hansen en lille notits i Dansk Forfatterforenings medlemsblad ”Forfatteren”. Her efterlyste hun andre forfattere, der var interesserede i at skrive haiku. Fire meldte sig, og der blev aftalt et møde.

Jeg (Sys Matthiesen) var én af de fire, men var desværre forhindret i deltage i det første møde. Af referatet kunne jeg se, at der blev stiftet et haikunetværk, og at man ville undersøge mulighederne for at udgive en dansk haiku-antologi.

Derefter mødtes haikunetværket 2-3 gange om året. Vi lyttede til foredrag med forskellige vinkler på temaet haiku, og vi skrev haiku sammen.

Foredragene holdt vi for hinanden på skift. Netværket udvidede sig – støt og sikkert – med 1 til 2 nye medlemmer hver gang.

Her er nogle af de ting, vi har lavet:

Niels Kjær oversatte den amerikanske haikuforenings definition af haiku. Selv har han bl.a. udgivet en samling med digte og haiku: Små øjeblikke 4x12 haiku.

Her er et eksempel fra Små øjeblikke:

På tværs af Mælkevejen

Står på land og ser
bjergene sejle af sted
fra Illulissat

Vandrer lykkelig
på tværs af Mælkevejen –
rundt i Toronto

Niels Kjærs kone, Jenny Thaysen-Kjær holdt i januar 2005 et spændende foredrag om Butoh, mørkets og forvandlingens dans. Hun viste også videoklip med Butoh-dansere. Det er en japansk, ret ny danseform, som henter en stor del af sin inspiration fra haiku og på samme måde stræber efter det enklest mulige udtryk.

Samme år holdt Niels Kjær et foredrag om tanka, hvor han gav et historisk rids af baggrunden for denne digtform og dens sammenhæng med haiku.

Hanne Hansen holdt foredrag om sine rejser til Japan, om haiku i Danmark og de første engelske haiku. Dick Pettit, som er englænder, fulgte op med to foredrag om engelske haiku og om renga, der nærmest kan beskrives som kædedigte, hvor hvert nyt digt bygger videre på indholdet i det foregående. Vi blev sat i gang med at skrive en renga, og det var slet ikke så let. Der var en masse regler, der skulle overholdes.  

Dick var renga-mester. Han startede med at give os et haiku, som vi skulle digte videre på. Det lød sådan:

svaler flokkes
ved den solfyldte gavl
dvælende varme

Nu skulle alle seks deltagere skrive et digt på 2x7 stavelser (eller færre) om et af haikuets billeder. Derefter læste vi vore digte højt og stemte om, hvilket der var bedst. Det blev Niels Kjærs digt:

vi plukker hyldebær
efter middagssøvnen

Næste vers blev mit haiku. (Det skulle handle om månen ifølge reglerne)

aftenhimlen mørk
en lille stribe måne
over havens buske

Her er resten af rengaen, som altså har 6 forskellige forfattere:  

børnene bliver puttet
godnathistorie læses

H.C.Andersens
eventyr fra frostens land
om snedronningen

under mørklægningsgardinet
står varm mælk fra nabogården

cyklens slange
lap på lap under dækket

du er langt borte
duften af dit mørke hår
i den hvide nat

tidlig solopgang
adskillelse nødvendig
ikke uden vemod

vejrhanen drejer højt oppe
knirkende stemmer bag hækken
 
gule erantis
rim på sorte blade
nattefrost
 
farvede huer hopper
under morgenløbet
 
Foruden Dick Pettit, Niels Kjær og mig deltog Kate Larsen, Ib Johansen og Hanne Hansen i rengaen.
 
Dick Pettit er aktiv i British Haiku Society og har udgivet en renga-samling sammen med Colin Blundell. Den hedder Renga 4x2 four 36-move poetry games.
 
Kate Larsen har både fortalt om poesi fra Japan og om svenske haiku. Hun var med til at skrive vores første lillebitte antologi i visitkortformat. Hanne Hansen havde set mange af den slags miniaturebøger i Japan, og nu ville vi selv prøve at lave én. Den kom til at hedde Roser og havde 3 forfattere: Kate Larsen, Hanne Hansen og Sys Matthiesen. Rosen på omslaget blev tegnet Mette Matthiesen.
 
Denne lille antologi har vi haft god brug for ved flere lejligheder. Her er et af Kate Larsens rosen-haiku:
 
Fløjlsbløde roser
våde dugperler funkler
som diamanter
 
Ib Johansen holdt et spændende foredrag om haiku og haikulignende digte i den engelsktalende verden indtil 1970. Han fortalte bl.a. om haiku-genrens udbredelse i USA og Europa gennem det 20. århundrede. Interessen udviklede sig fra imagisternes tidlige optagethed af lyriske kortformer til beat-generationens beskæftigelse med buddhististisk filosofi og herigennem med haikuformen.

Selv fortalte jeg om haiku for børn og om mine erfaringer med at undervise skoleklasser i at skrive haiku. Jeg har arbejdet med børn på alle klassetrin, fra 2. klasse til unge mennesker i Gymnasiet, og hver gang blev der skrevet en masse haiku, både mens jeg var på skolen og i tiden, der fulgte.

En anden gang fortalte jeg om mine oplevelser med haiku på Internettet, hvor mulighederne for at møde andre haikudigtere er ubegrænsede. Der er internationale haiku-foreninger, haikuskoler, haikutidsskrifter og et væld af hjemmesider med haiku på Internettet. Nogle er fremragende. Andre ikke, men der findes ikke noget filter på Internettet, der sorterer de dårligste fra.

Det må man selv klare.

Som sagt voksede netværket med mindst ét nyt medlem for hvert møde. Jeg kan f.eks. nævne Jette Slåen, som har skrevet haiku-samlingen Fruen danser ud. Her er et par eksempler fra hendes bog:  

 

Hvide åkander
Stjerner på det stille vand
Lukker sig til natten


Blå morgenhimmel
Rød sol bag horisonten
Blomsterne vågner

Et andet medlem hedder Bo Lille. Han leder UNDERSKOVEN, et åbent forum for lyrik og kortprosa med fast base i Huset i Magstræde i København. I 2003 udgav han Haiku på dansk. Jeg citerer et par forårshaiku fra bogen:

Aftenænder

De svømmer stille
Kølvandsstriber i V-form
W for par

Redelighed

Liv i sivene
Ænder svømmer tandem nu
Påskeæg på vej

 
Lammeskridt

Årets første lam
vakler rundt om fårene
fulde af påske

Bo Lilles haiku er fulde af humør og underfundigheder. Man bliver i godt humør af at læse dem.

I dette år – 2006 – har Bo Lille og Viggo Madsen lavet den aftale med Dagbladet Informationen, at avisen hver dag bringer et nyt haiku, skrevet af professionelle forfattere eller af læserne. Bo Lille og Viggo Madsen indsamler haiku og vælger dem, der skal stå i avisen.  

I 2002 kom min egen samling Mellem vinter og sommer, og året efter Hanne Hansens og min At skrive haiku, som er en vejledning for folk, der har fået lyst til at forsøge sig med de små digte.

I bogen fortæller vi om japanske haiku og om de fire store haiku-digtere fra det gamle Japan: Basho, Buson, Issa og Shiki. Vi præsenterer nogle ganske enkle regler, der gør et lille digt til et haiku: 17 stavelser, fordelt på 3 linjer med 5-7-5 stavelser. Det skal være et sanset naturdigt, hvori der forekommer et årstidsord og endelig: Det skal gengive en oplevelse i nuet.

Til brug for udenlandske haiku-læsere, lavede netværket en lille samling med haiku oversat til engelsk. Samlingen udkom i 2004. Den hedder Sprouting seeds og har bidrag fra 8 haiku-digtere.

Hvert år har vi haft et oplæsningsarrangement i Dansk Forfatterforenings Stand på Bogmessen i Forum. Vi er glade for at være med, men vi må råbe højt. Der er ikke mikrofoner, og der er altid en masse mennesker og en masse larm og uro på Bogmessen i Forum.

I pinsen 2005 deltog jeg sammen med Hanne Hansen og Kate Larsen i den første europæiske haiku konference. Den foregik i Tyskland i en lille by Bad Nauheim, som blev kaldt for Rosernes by. Der var et rosenmuseum, som vi besøgte. Her havde vi god brug for vores lille rosen-antologi. I dag er den udstillet på rosenmuseet, og der er tale om at oversætte den til tysk.

Det var spændende at møde haikudigtere fra mange forskellige lande i Europa. Vi udvekslede bøger og erfaringer og fik mange nye venner.

Og så kom endelig vores antologi, som vi havde arbejdet på siden den allerførste begyndelse. I 2005 fik vi 2 legater fra Velux Fonden og BGs litteraturfond, der gjorde det muligt at udgive ”Små silhuetter” på forlaget Attika. Der var 12 bidragydere til bogen. Omslaget er tegnet af Mette Matthiesen. Mange af artiklerne er foredrag, hvor vi kun havde 3-4 tilhørere. Nu kunne vi få dem ud til et større publikum.

I mellemtiden havde vi fået et nyt stort ønske: en dansk hjemmeside om og med haiku! Vi gik i gang med at søge om støtte fra lyrikgruppen i Dansk Forfatterforening.

Vi nøjedes ikke med at sidde stille og lytte til foredrag. I 2002 mødtes haikunetværket på Gammelby Mølle ved Fredericia, hvor vi gik en tur langs søen – altså en ginko – og skrev haiku. Her er et par af de haiku, der blev skrevet:

Digter på ginko
Grønne agern på marksti
Rosens bær, vilde
af Ann Bilde

Turning for home
the noise of the motorway
is in front again
af Dick Pettit

eller på dansk:

På hjemvejen
motorvejens larm
foran mig igen.

Vi har også besøgt Landbohøjskolens have en septemberdag, hvor blomsterne var som en eksplosion af farver.

Her er nogle haiku fra den tur:

Cleopatras nål
Sommerens sidste stråler
har fanget den ind
Jette Slåen

Nu Amvelia
Er det din blomstringstur
Vis os vis os alt
Michael Stig

Den lille pige
på bagagebæreren
sover udmattet
Hanne Hansen

Udefinerbar
mættet og spændende duft
fra krydderhaven
Sys Matthiesen

En forårsdag gik turen til Preben Kastrups og Lene Kjærs japanske have i Herlev. Her er 3 haiku om den eventyrlige have:

Eventyrhaven
klippede pudetræer
granitlygterne
Kate Larsen

Landskab med dybde
Størrelsesforholdet fint
afstemt behersket
Hanne Hansen

Fuglen på toppen
af havens højeste bjerg
ligner en kæmpe
Sys Matthiesen

Da vi fik et nyt medlem – Ole Bundgaard, som både er forfatter og billedkunstner, besøgte vi hans atelier. Ole holdt et foredrag ”Kan man digte på billeder – kan man lade være? og gav os den opgave at skrive et haiku om ét bestemt billede. Det var en helt ny og interessant måde at digte haiku på. Billedet var en akvarel. Det var abstrakt og holdt i blå og lilla farver. Her er et par af de haiku, der blev skrevet:

En byge på vej
En lodret bevægelse
der skaber havet
Finn Andersen

Når et stjerneskud
møder den blå lilla jord
blinker en engel
Ole Bundgaard

Eksploderende
Lilla skær på bjergene
Mørket trækker ned
Sonja Hjertebjerg

Bølger i mørket
svagt lysende violet
kun lyden mangler
Erik Mosegård Jensen

Tilbage er kun at sige, at vi den 1. maj 2006 fik den hjemmeside, som vi har ønsket os så meget. Den er designet af Ole Bundgaard og hedder www.HaikuDanmark.dk. Det lille netværk på 4 medlemmer, der startede for 5 år siden, er nu blevet til en særdeles aktiv gruppe på omkring 30 – og den vokser stadig.

Små silhuetter

Det er stadig muligt at købe haiku-netværkets antologi ”Små silhuetter”. Den koster 100,00 incl. forsendelse.

Pengene kan indbetales i BG Bank reg.nr. 9530 konto 4534392265 eller pr. check. til Sys Matthiesen, som derefter sætter pengene ind på kontoen.

Bestilling sendes til mig Sys Matthiesen, Elboparken 24, Pjedsted, 7000 Fredericia. Så sørger jeg for, at I har bøgerne i løbet af et par dage.