Haikugruppens ginko i Carlsberg Byen

Søndag d. 28. april, 2024



Deltagere: Helge Krarup, Hanne Hansen, Mona Larsen, Torben Olesen, Ulla Conrad



Sæsonens første ginko! Det er Helge, der inviterer på en gåtur gennem den Gamle og den Ny Carlsberg By, der vokset op omkring Carlsbergs gamle område på Frederiksberg. Siden den sidste øl blev brygget her i 2008, har man byudviklet, med plads til 4000 nye beboere, p-kældre under alle huse, organiske former, træer og andet grønt, små baggårde og cafeer. Noget der i 2009 blev udnævnt til “verdens bedste masterplan” indenfor byudvikling, færdigudviklet i 2024. Ginkogruppen har en særlig gæst, Torben Olesen, der er kommet helt fra Stevns! Han lægger hårdt ud:



Tandpinen dundrer
forårsfrost på tagene

hvor er udgangen



Efter tandpinen

forårsregn på tagene

jubel bryder ind



Glemmer tandpinen

forårssol på tagene

nye venner ler TORBEN OLESEN



Fra Carlsberg Station guider Helge os som det første ind i parken “JC Jacobsens Have”, der er 160 år gammel og oprindeligt anlagt som Brygger Jacobsens private have. I 2017 blev den renoveret og tilføjet nye stisystemer og bænke. Bare en kort gang fra den trafikkerede station, vi kommer fra, er der pludselig stilhed, grønne græsplæner, gamle parktræer med skilte med deres navne og oprindelsesland. Fra en bænk læser vi navnene på de gamle parktræer der er indskrevet i jordens cement for vores fødder. Allerede her tiltrækker et par nyere bygninger vores blikke, der er “de hængende haver”, med kaskadelignende mure, og som kontrast en kobberrød skyskraber bagved træerne . Vi diskuterer arkitektur, og forundres over denne uvante kombination. 



det der har været

erstattes med noget nyt

det der bliver til

en

veltrimmet park

et stykke formet natur

udstillingsnatur

der

er det der var
d
et er det som bliver til
og det kommende



det gamle og nye

det er ikke noget nyt

her er det igen HELGE KRARUP



væk er øldunste
n
æresbolig med have

lugten af heste



fremstilling med gær

basis for stor ekspansion

global dominans HANNE HANSEN



Længere fremme skimtes en del af den ældre Carlsberg By, Carlsberg Æresbolig. Da vi kommer nærmere, går der ligefrem heste, der får os til at tænke på de gamle vogne. Og der er det gamle humlesymbol skåret ud i den smedejernsport, vi går igennem. Vejene hedder Kuskenes Gade, Bryggerhesten og Pasteursvej… 



Bohrs Tårn

nomineret kæmpeklods

født brun og dødssyg

Brygger Jacobsen

inspireret af Pasteur

brygger bayersk øl



Sønnen Carl

med Valby Bakke som bjerg

blev navnet Carlsberg MONA LARSEN



Så kommer vi ind i et spændende system af nyere boligblokke, små pladser, gange og grønne planteøer. Som Helge fortæller, ingen gård er ens. Der er uventede oplevelser rundt omkring hvert hjørne. Arkitekturen er utrolig interessant, endelig nogen der tænker det grønne med ind i byarkitekturen, endelig nogen der tænker i små varierede bygninger og livsglæde, leveglæde, planter, træer, runde, organiske former… 



Et bjerg af huse

kaukasisk vingevalnød

smykket med blomster



Fluer i øllet

de travle hænder lagt væk

verden forandret



Rislende bølger

hen over solskin og sten

kluk kluk kluk kluk kluk TORBEN OLESEN



Elefantporten

båret af fire kæmper

barndoms udflugtsmå

l

Moderne Carlsberg

bryggerhestene venter

på næste turist



Alt det byggeri

som skygge af ny kultur

stang den en bajer MONA LARSEN



På de små pladser hygger folk sig i solen. En lille pige blæser sæbebobler fra en altan. Kedelhallen står med sine fire store skorstene og en bolig i træ på øverste etage. Bryggerens egen skulptur står lidt betuttet bagved en afspærring af en lille byggeplads. Indgangen til det Gamle Carlsberg med et minifyrtårn med regnbuefarver i glasset foroven. En indskrift fra 1882. Endnu en forbløffende kontrast mellem den og skyskraberen. Der er springvand og et vandløb, der strækker sig gennem gaden og ender i en rund ”sø” med metal”åkander”. Vandet kommer fra en hel væg med skråtløbende vandspejl. Tak for at nogen ofrer den slags overskud og kreativitet! Pludselig står Elefantporten der, genkendelig, men med mange små detaljer, som Helge gør os opmærksom på: Skulpturen af Bryggeren og kone øverst på balustraden, navnene på den anden side: Carl & Ottilia Jacobsen. De forskelligfarvede mursten, mønstrene. Svastika, fra en tid længe før anden verdenskrig. Granitten, der kommer fra Bornholm.



elefantporten

med svastika foroven

fabrikkens indgang



gammelt bryggeri

mesterligt holdbart håndværk

suppleret skånsomt



moderne motto

arbejd for fædrelandet

indtil du segner HANNE HANS

I gamle haver

skyder tårne fredeligt

hinsides træer



Bryggerens bolig

blandt parktræernes blomstring

humlehistorie



Hængende haver

på et hængende hår

historiens lag



Fra bænkens midte

opfattes omkredsens grønt

træernes visdom



Humlens visdomsord

danner mønstre gennem tid

en by i byen ULLA CONRAD



Det har været en øjenåbnende, oplevelses- og indsigtsrig og æstetisk ekstremt givende dag i Carlsberg Byen. Og det på grund af den bedste guide vi kunne tænke os: Helge Krarup!! Stor tak til dig, også for at huse os bagefter til skrivning og oplæsning af haiku, inspireret af turen. 



kh Ulla