HaikuDanmark.dk

Anmeldelser

 


 

BENNY PEDERSEN: ANMELDELSE AF ”DEN BLÅ HYLDE” AF IB IVAR DAHL

 

Tekst: Ib Ivar Dahl. Node og musik: Morten Winter Johansen. Akvareller og layout: Niels Knudsen.

 

Sjældent har jeg set noget, der var så aktuelt som denne udgivelse. Jeg må blot lige bemærke, at anmeldelsen skrives, før jeg har set den fysiske udgivelse; men efter at have læst og lyttet til indholdet et par gange tør jeg godt sige, at denne udgivelse viser noget om spændvidden i haiku-udgivelser.

I pressemeddelelsen fra forlaget hedder det blandt andet:

“Den Blå Hylde indeholder korte prosatekster, haiku-digte, akvareller og noder til små musikstykker.

Sæt det ud på den blå hylde er et udtryk brugt af søfolk og fiskere om det affald, man kaster i havet. Denne bog handler om vores brug af havet som skraldespand. Havet omkring Danmark er døende. I oceanerne ændres havstrømme og vandstand på grund af klimaforandringer, og der sker uhyrligheder, som vi helst ikke vil se på.”

Teksterne er letforståelige og ganske gribende i al deres enkelhed.

Det er måske ikke poetisk i gængs forstand; men haikuformen bruges til at oplyse og (om muligt) påvirke læseren, noget man også ser hos Bjarne Kim Pedersen, der ofte skriver om demokratibevægelser og krig (for tiden især om Ruslands overfald på Ukraine).

Ib Ivar Dahl, Morten Winter Johansen og Niels Knudsen har sammen skabt et helstøbt værk, der måske kan være med til, at vores brug af havet som skraldespand kan blive ændret.

Forlaget Ravnerock
84 sider. Indbundet
Pris: 175 kr.

 

Kan også købes på M/S Anton og hos forfatteren

Mobilpay: 23 80 23 73 mrk. Blå.

 

 

 

 

NIELS KJÆR: ANMELDELSE AF ”HVERT SKRIDT SOM DET ER” AF MONA LARSEN (FORLAGET MELLEMGAARD, 2023)

 

Mange vil kende Mona Larsen som jazz-sanger (og tekstforfatter), men hun er meget mere end det. Hun har arbejdet inden for plejebranchen og har også udfoldet sig som bildende kunstner. Dertil kommer, at hun de seneste 15-20 år har gjort sig bemærket som lyriker, ikke mindst inden for haiku. 

   Mona Larsen debuterede som digter med den lille fine haiku-samling "Bladene drypper" (Forlaget Ravnerock, 2007) og har siden udgivet digte og haiku, blandt andet i håndlavede privattryk. Endvidere har hun udgivet sine erindringer "Magi i luften" (Vilhelm, 2019). Her i efteråret 2023 er så digtsamlingen "Hvert skridt som det er" udkommet.

   Lad det være sagt straks: Jeg er begejstret. Det er en flot bog, som i mere end én forstand spænder bredt. Dels er bogen et slags opsamlingsalbum, der rummer haiku og digte fra alle Mona Larsens tidligere udgivelser, men også nye, indtil nu upublicerede digte. Dels giver bogen eksempler på en række japanske digtformer: haiku, senryu, haibun, haikusekvenser, yotsumono og monoku samt enkelte (mere vestlige) kortdigte. Nogle af digtene overholder de klassiske regler (fx 5-7-5 stavelser), andre gør ikke. Alt dette kunne i en mere ukyndig kunstners hænder være endt som lidt af en rodebunke, men det imponerende er, at Mona Larsen formår at binde de mange løse ender sammen, så resultatet er blevet en afklaret og rolig digtbuket, der fornemt - her kort efter 75 års fødselsdagen - supplerer livserindringerne. 

   Nogle eksempler på Larsens haiku - bemærk tendensen til at digtene bliver stadig kortere: "Glenten i luften / i udkanten af skoven / en knivspids falder", "Hvid badehætte / i en sky af hvid kørvel / bruden", "Ebbe / døgnfluen aner / evigheden" og (titeldigtet) "Jeg går med dette / hvert skridt / som det er". Intensiteten stiger omvendt proportionalt med antallet af stavelser. Og så en personlig senryu  "Jazz om aftenen / sygepasser om dagen / eller omvendt".

   Dernæst et par "one liners" (monoku), der reflekterer dels humor, dels indignation: "Skibakken lukket på grund af sne" og "Pakistanske børn bange for skyfri himmel".

   Endelig en yotsumono: "Korsedderkoppen / svømmer i 800 æg / under høstmånen // leger gemmeleg / under det gullige spind // Jeg fylder min kurv / med karljohansvampe / efter fugtigt vejr // et sted i Sverige / i månens andet kvarter".

   Dette lille udpluk af Mona Larsens digte yder langt fra samlingen fuld retfærdighed. Jeg kunne blive ved længe endnu, men foretrækker at anbefale dig at købe/låne bogen og selv læse den grundigt i små bidder - helst indtil flere gange.