HaikuDanmark.dk

Anmeldelser

 


Pia Valentin Lorentzen
117 zoologiske senryu
Forlaget Ravnerock

Bogorm
jeg finder den her
i bogens saftige kød
en lille bogorm

Så smukt og enkelt kan det formuleres. Et lille portræt af en bogelsker, som jeg gerne vil vedkende kunne være mig. Når ”bogen” er bedst er det som at spise saftigt kød. Sådan også med denne samling.

Mange af digtene i samlingen er små humoristiske statements. Og det lykkes faktisk jævnt hen Pia Valentin Lorentzen at vende sproget til en fin lille pointe i sin samling. Hør f.eks. her følgende:

Egern
et sultent egern
overlever vinteren
med nød og næppe

Folk med hang til haiku har ofte hørt udtrykket senryu. Det er haiku der overholder de formelle grammatiske regler for et haiku, men ellers ikke. Det er ofte tankehaiku. Det kan være haiku med et bestemt emne som her zoologiske senryu.

Som navnet antyder, er der i bogen 117 digte af slagsen. Ikke alle er lige vellykkede. Nogle kan virke lidt anstrengte i deres forsøg på at få en humoristisk pointe frem. Men mestendels er det fine små bonmot’er der sagtens holder til en genlæsning.

Er man nysgerrig efter at finde ud af, hvad denne type haiku er, er Pia Valentin Lorentzens samling god at begynde med. Der er et flot flow over en stor del af teksterne i den lille bog. Sproget er mundret og ligetil. Digtene har som nævnt en lille humoristisk pointe, en lille twist af sproget, der får en til at se på situationen på en ny måde.

Gråspurv
en lille gråspurv
breder sine vinger ud
flyver som en ørn

Mange af disse digte er små portrætter. Tag f.eks. et som det følgende:

Fugl
nævenyttig fugl
ved hvad vej vinden vender
opblæst vejrhane

Alle disse zenryu har en overskrift, en titel. Det er ikke almindeligt at gøre det i klassiske haiku/zenryu, men her i vesten har man en mere fri måde at se på den sag. Jeg er personlig ikke så vild med overskrifter/titler, synes ofte de tager brodden lidt af digtet. For Pias digte synes jeg ofte de er overflødige, men som sagt er det jo en smagssag.

Rigtig mange af disse haiku er lige til at lære udenad og divertere med, når mennesker mødes og snakker. Jeg er sikker på der vil opstå sød musik, ved et par recitationer for den udkårne på rette tid og sted.

Ildflue
Ildflue sværmer
omkring en gammel flamme
men bliver brændt af

Det er ikke de helt store livsspørgsmål der bliver taget op i Pia Valentins Lorentzens samling. Men lur mig om der ikke alligevel ligger eksistentielle tanker gemt i mange af digtene.

Hamskifte
svigtet slangehun
hytter da sit eget skind
og skifter ham ud

Jordegern
et jordegern er
i grunden mest lykkelig
når nødden er størst

Det er da et par små perler.

Bogen er i handlen. Og for de fattige og nærrige kan den lånes på biblioteket.

Ole Bundgaard