HaikuDanmark.dk

Artikler

 

Danish Haiku Today 2012


I november 2012 udgav Haikunetværket i Dansk Forfatterforening Danish Haiku Today 2012 på Forlaget Ravnerock. Den er blevet godt modtaget. 2. oplag er allerede udkommet. Uddrag blev læst op i Lawrence, Massachusetts, og 6 af antologiens digtere er inviteret til at komme og deltage i den japanske Meguru haiku cirkels internationale haiku festival til oktober i år. Her skal de deltage i fælles haikuskrivning og kritik og fortælle om dansk haiku og haikus indflydelse på dansk poesi.

Danish Haiku Today giver en kort introduktion til danske forfatteres haiku digtning for tiden på engelsk og dansk.
Siden Hans-Jørgen Nielsen i 1963 udgav sin haiku antologi, der præsenterede de japanske mestre,.har adskillige danske forfattere skrevet haiku eller haiku inspirerede kortdigte. Lige fra Ivan Malinowski over Pia Tafdrup til Viggo Madsen.

I 2011 udgav Haikunetværket i Dansk Forfatterforening vor 10 års jubilæums antologi Blade i Vinden, redigeret af Bo Lille, Benny Pedersen og Bjarne Kim Pedersen.
Der er mange meninger om, hvad et haiku er i den amerikansk-europæiske haiku tradition.  I Blade i vinden skriver redaktørerne: ”Vi mener, at et godt haiku på en eller anden måde bør være et mikrokosmos, en verden i en nøddeskal, en lille kerne, der afspejler verdensaltet”. Andre har mere rigoristiske opfattelser. Men det centrale er at haiku digtet sætter et øjebliks oplevelse i perspektiv i sit mikrokosmos og udvider erkendelsen af oplevelsen.

I maj 2012 havde Haikunetværket et haikuarrangement med haiku digteren, EU præsident Herman Van Rompuy. Til lejligheden fremstillede vi et tillæg på engelsk og dansk til Blade i Vinden.
Danish Haiku Today 2012 er redigeret af Thorvald Berthelsen med hjælp fra Niels Kjær og den amerikanske haiku digter Mark Schorr, er en udvidet udgave, der både omfatter flere digte og flere digtere, i alt 28. Heri introduceres den engelsksprogede verden til et bredere udsnit af nutidens danske haiku end hidtil har været tilgængeligt. Et par eksempler i den danske udgave, der spænder fra klassiske til mere utraditionelle haiku:

Snefug dansende
over de nøgne grave -
himlen er åben
(Niels Kjær)

Fuldmånens cirkel
rammer mig med endnu en
tyngdekraftsbølge
(Pia Valentin Sørensen)

Det væltede træ
Mosgroet, magisk drage
Kom, lad os flyve
(Birgit Bach)

En himmel af italiensk marmor
slagtebænk
åh, hvor jeg savner
dig!
(Viggo Madsen)

Danish Haiku Today 2012 er udgivet af Forlaget Ravnerock, hvorfra den også kan rekvireres direkte pr. Mail: post@ravnerockforlaget.dk. Pris DK 75 kr.

Thorvald Berthelsen
Vestergade 19 A
4990 Sakskøbing
Telf: 28 49 98 24
E-mail:
tb-it@hotmail.com